Contact rapid EuroZone Metal – fier beton și produse metalurgice Constanța: 0733 88.88.11 sau email: eurozone.metal@gmail.com
Consultanță fasonare și montaj oțel-beton
Serviciile de consultanță oferite de experții EuroZone Metal pot fi folosite atât de investitorii cu surse de finanțare publice (sau asimilate acestora) cît și cu surse de finanțare private.
Folosirea specialiștilor consultanți EuroZone Metal are multiple avantaje din care specificăm următoarele:
- reducerea termenului de realizare a investiției;
- posibilitatea de a avea acces la tehnici și cunoștințe specializate;
- reducerea costurilor de execuție;
- posibilitatea de a folosi tehnici și tehnologii noi performante;
- posibilitatea de a obține evaluări și recomandări independente;
- independența consultantului față de beneficiar, antreprenor și proiectant;
Fasonare oțel-beton (Îndreptare / Tăiere / Îndoire)
Îndreptare
- Operația are drept scop transformarea sârmei din colaci în bare debitate la lungimi stabilite prin proiect, în condițiile menținerii calității oțelului, prin procese care deformează materialul, prin întindere sau încovoiere, ducându-l dincolo de punctul de curgere. Colacii trebuie să fie compacți, cu desfășurare tangențială antiorara ordonată, continuă și fără torsiuni axiale ale firului.
- Un alt procedeu de îndreptare a oțelului constă în deformarea continuă a acestuia, prin aplicarea unor forțe, datorate trecerii barei de oțel printr-o serie de perechi de role dispuse decalat, în plan orizontal, vertical sau doar într-un singur plan, mașina având un dispozitiv de apucare și tragere a barei de armătură, precum și un dispozitiv de tăiere la lungimea dorită, conform proiect.
Tăiere
- Tăierea armăturilor la dimensiunile stabilite prin proiect se poate face manual pe șantier, cu ajutorul unei ștanțe manuale, după principiul foarfecelor, ce are un cuțit fix prins de banc și unul mobil, prevăzut cu o pârghie de acționare. Prin apăsarea pârghiei de acționare cuțitul mobil execută o mișcare de rotație în raport cu cel fix și taie armătura cu dimensiuni de până la Ø20 mm. Tăierea mecanizată a armăturilor, se poate face cu ajutorul unor ștanțe mecanice, sau electro-hidraulice.
- Tăierea se face între două cuțite, unul fix și unul mobil, cu mișcare alternativă, pentru armături cu diametre de până la Ø42 mm, mașina putând debita simultan două bare de Ø 22 mm, trei bare de Ø16 mm, sau cinci bare de Ø12. Cu asemenea mașini se pot realiza 30 de tăieri/min., cu o productivitate tehnică de până la 5 t/oră.
Îndoirea
- Îndoirea barelor de armătură se poate face manual pe șantier, cu ajutorul unei chei speciale, bara fiind așezată între două dornuri, montate pe o placă fixată pe banc. Astfel se pot îndoi bare până la Ø25 mm.
- Tot pentru îndoirea manuală, se poate utiliza un dispozitiv montat pe bancul de lucru, format dintr-un bolț axial și o pârghie ce se rotește în jurul bolțului axial, prevăzută cu un bolț de îndoire. Prin așezarea armăturii între cele două bolțuri și rotirea pârghiei, se realizează îndoirea acesteia. Îndoirea mecanizată se face pe o mașină prevăzută cu un disc cu orificii, în care se pot introduce două bolțuri calibrate, unul axial și altul de îndoire. Discul execută o mișcare de rotire în ambele sensuri, acționat de o transmisie mecanică cu motor electric, comandat printr-o pedală. Se pot îndoi concomitent mai multe bare, viteza fiind între 6 și 10 îndoiri/min., pentru bare până la Ø50 mm.
- În ultimul timp pentru realizarea armăturilor, în special pentru elemente prefabricate de beton, s-au realizat centre de transformare definite ca linii automate de fasonat, gestionate de soft-uri specializate , ce au rolul de a organiza și optimiza producția, astfel încât, prin proiectarea generalizată și distribuția pe consumuri specifice, să se obțină un produs final, cu o constantă ridicată de calitate, la un cost de producție rezonabil.
Transport produse fier-beton
Produsele comandate de la societatea EuroZone Metal se livrează utilizând modalitatea și termenul de livrare alese de dvs. la efectuarea comenzii. Produsele se află în ambalajul original, sigilat, al producătorului și sunt asigurate pe tot parcursul transportului, până la livrare.
Serviciul de transport materiale comandate se face GRATUIT în zona Dobrogea. Dacă doriți să faceți comandă și să transportați marfa în alte zone vă rugăm să ne contactați.
NOU: Montaj armătură fier-beton
Montarea armăturilor
- Armăturile fier beton se vor poziționa după prevederile din proiect și se urmărește ca înainte de montare și respectiv turnare a betonului să fie îndeplinite condițiile de recepție calitativă a cofrajelor și acceptarea de către proiectant a procedurii de betonare în cazul elementelor care necesită rosturi de betonare datorită volumului mare de beton (volum care poate depășii 100 mc).
- Armăturile sunt montate astfel încât la partea superioară din maxim trei în trei metri să fie prevăzute goluri care să permite pătrunderea cu ușurință a betonului sau furtunelor care pompează betonul. Se creează spații pentru pătrunderea vibratoarelor la intervale de 5 ori grosimea elementului, uzual pentru vibratoare cu diametrul de 38 sau 58 mm; În acest scop în unele cazuri se va monta parțial armătura superioară și urmând a se adăuga înainte de ultima fază de betonare.
- Poziția armăturilor este menținută în timpul turnării betonului de către distanțieri, agrafe, capre etc. Distanțieri se prevăd să fie cel puțin patru la o suprafață de un metru pătrat (pentru placă sau perete), cel puțin un distanțier cu Ø> 12mm și doi distanțieri cu Ø 10 mm la fiecare metru liniar de stâlp sau grindă și cel puțin un distanțier la fiecar doi metri liniari de grindă în zona de armare pe două sau mai multe rânduri.
- Pentru plăci armăturile de la partea superioară a acestora este menținută în poziție cu ajutorul elementelor din fier beton denumite „capre” care sunt sprijinite pe armătura inferioară sau pe distanțieri. Aceste elemente”capre” sunt dispuse în câmp câte o bucată la metrul pătrat și în zonele în consolă câte patru bucăți la metru pătrat. Pentru plăci cu grosimi mai mari de 40 cm și pentru armăturile cu diametrele mai mari de 14 mm se admite depășirea numărului de bucăți menționate, dar se urmărește ca armătura să fie în continuare în poziția corectă.
- Atunci când avem posibilități de ridicare și montaj cu ajutorul unor mijloace de care dispunem se recomandă montarea armăturilor de fier beton în carcase.
Legarea armăturilor fier beton
- La intersectarea barelor de armătura acestea trebuie să fie legate una de alta prin legături de sârmă neagră sau legate prin sudură electrică în puncte la o temperatură a mediului mai mare de -5 °C.
- Legarea cu sârmă se face folosind două fire de sârma cu grosimi de 1-1,5 mm. Legarea se face în toate intersecțiile barelor la grinzi și stâlpi cu colțurile etrierilor sau ciocurile agrafelor iar restul intersecțiilor se vor lega în șah (din 2 în 2) pe toate porțiunile drepte ale barelor. Pentru armăturile din plăci și pereți se vor lega intersecțiile barelor de pe două rânduri marginale de pe tot conturul iar restul intersecțiilor se leagă din două în două pe ambele sensuri.
- Barele înclinate se leagă de primii etrieri cu care se intersectează. Agrafele și etrierii înclinați se leagă în toate intersecțiile cu barele prezente. Armăturile pot fi inadite prin suprapunere sau prin sudură conform proiectului sau a normelor în vigoare.
Resurse alocate-forța de muncă
- Forța de muncă alocată în vederea realizării lucrărilor de armare se compune în cea mai mare parte din fierari betoniști, și muncitori de servire.
- Utilaje și unelte mai importante care sunt folosite : clește, patent, ghilotină, ștanță electrică de tăiat și îndreptat oțel beton, mașină de fasonat oțel beton (fier beton).